Вечори на Радіо Культура — в книгарні «Сенс» на Хрещатику

Радіо Культура продовжує вже традиційну серію публічних інтерв’ю в інтерактивному форматі. Так, щосереди впродовж квітня і травня ведучі Радіо Культура зустрічатимуться у книгарні «Сенс» на Хрещатику для розмови про діалог поколінь у культурі. Чому Розстріляне відродження, «шістдесятники» та інші покоління минулого відгукуються й стають модними в колі молодших сучасних читачів і читачок? Всі розмови транслюватимуться наживо в ефірі Радіо Культура. 

«Дуже легко помітити, яким сильним тепер є попит на знайомство з митцями минулого. Це видно і з численних перевидань класики, яку молодші покоління читачів і читачок вперше відкривають для себе. І з надзвичайної уваги до виставкових проєктів, які актуалізують візуальне мистецтво другої половини двадцятого століття, як-то ретроспективи Алли Горської, Марії Примаченко, Ганни Собачко-Шостак. І з нових і нових вистав відомих режисерів, які ставлять спектаклі за класичними текстами українських авторів. І з нової хвилі уваги до української естради, котру починають зовсім інакше слухати й розуміти. Радіо Культура завжди поруч зі своєю аудиторією, тому ми вирішили створити цикл розмов про цей діалог поколінь. Дуже вдячна команді “Сенсу” за гостинність, довіру та готовність попрацювати разом», — зазначила виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська.

«Від творів Котляревського до мистецтва шістдесятників і сучасних митців українська культура утверджує свою самодостатність і цілісність. Я радий, що середи разом із Радіо Культура  в “Сенсі” на Хрещатику стануть можливістю осмислити наше минуле через постаті, через призму творчості, а також скласти уявлення про людей, які залишили значний слід у свідомості українства.

Це важливо, адже розуміння та осмислення досвіду наших попередників допомагає нам рухатися вперед», — підкреслив засновник книгарні «Сенс» на Хрещатику Олексій Ерінчак.

Читайте також: Суспільне інформаційно підтримає другий фестиваль квір-кіно Sunny Bunny

Перша зустріч у рамках виїзних ефірів у книгарні «Сенс» на Хрещатику відбудеться вже наступної середи, 24 квітня, о 19:00

Тема розмови — «Алла Горська: чому досі летять її жар-птиці?» 

Ведуча Олена Гусейнова говоритиме про художницю, діячку правозахисного руху, яскраву представницю руху шістдесятників Аллу Горську з онукою мисткині, художницею Оленою Зарецькою. Чому трагічна доля Алли Горської, її творчий доробок цікаві сучасникам? 

Наступні виїзні ефіри Радіо Культура в книгарні «Сенс» на Хрещатику відбудуться 1, 8 та 15 травня о 19:00. Ведуча програми «Вечір на Радіо Культура» Наталя Грабченко говоритиме з письменником і філософом Анатолієм Дністровим про Миколу Хвильового і пригоди лівої ідеї в Україні, а ведуча програми «Вечір на Радіо Культура» Олена Гусейнова — про Миколу Бажана і сучасне прочитання вірша «Клятва».

Завітати на виїзні ефіри Радіо Культура до книгарні «Сенс» можна без попередньої реєстрації.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.

Радіо Культура продовжує свою серію публічних інтерв’ю в інтерактивному форматі. Цього разу зустрічі відбуватимуться у книгарні “Сенс” на Хрещатику. Ці зустрічі будуть присвячені діалогу поколінь української культури. І нам варто звернути увагу на те, як сильний потік популярності спостерігається зараз до митців минулого. Молоді жителі України почали цікавитися класичною літературою, візуальним мистецтвом, театральними виставами та музикою своїх попередників. Чому це сталося і які можуть бути наслідки цього явища?

Очевидно, що молоді люди відкривають для себе світ культури, який був створений попередніми поколіннями. Це відбувається не лише завдяки перевиданням класичних творів, але й через виставки, театральні постановки та винесення на передній план української естради. Радіо Культура завжди слідує своїй аудиторії та встановлює з нею діалог. Це і спонукало їх створити серію розмов про діалог поколінь.

Вартими уваги є виставки проєктів, які автори акумулюють особливості візуального мистецтва другої половини двадцятого століття. Актуалізуються ретроспективи творчості таких великих митців, як Алла Горська, Марія Примаченко і Ганна Собачко-Шостак.

Поява сучасних вистав за класичними текстами українських авторів також є важливим показником зростаючого інтересу до культури минулого. Відомі режисери починають ставити спектаклі з українськими авторами. Це викликає нову специфіку у розумінні і тлумаченні класичних творів.

Окрім цього, слухачі Радіо Культура стають все більше зацікавленими українською естрадою, яку вони починають сприймати та розуміти з нової перспективи. Це своєрідний розклад почуттів і емоцій, який супроводжує слухачів у їхньому щоденному житті.

Перший зустрічі у книгарні «Сенс» на Хрещатику розпочнуться наступної середи, 24 квітня. Темою розмови буде «Алла Горська: чому досі летять її жар-птиці?». Ведуча Олена Гусейнова поговорить про художницю і діячку правозахисного руху, Аллу Горську, разом з експертом Оленою Зарецькою, яка є онукою Алли Горської та сама є відомою художницею. Ця зустріч допоможе проаналізувати творчий доробок Алли Горської та зрозуміти, чому ця талановита жінка залишила значний слід у свідомості українства.

Останні зустрічі заплановані на 1, 8 та 15 травня. Будуть обговорюватися твори Миколи Бажана, Миколи Хвильового та ідеї лівої ідеології в Україні. Ці зустрічі дозволять запрошеним експертам та сучасним письменникам поринути в світ минулого, їх переживання та сприйняття класичних творів.

Це цікава ініціатива Радіо Культура та книгарні “Сенс”. Вона дає можливість поглибитися відвідувачам у світ культури та розуміти його цінність, осмислити значення творчості поколінь минулого для сучасного суспільства. Ці зустрічі сприятимуть формуванню ціннісних орієнтирів та залученню молодого покоління до спілкування про українську культуру.

Джерело: corp.suspilne.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Попередній допис Головного редактора журналу “Футбол”, який помер, викликали повісткою до ТЦК у Києві. ФОТО
Наступний пост Локомотив економіки: як легалізація гемблінгу впливає на розвиток країн
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE